Varstele
lui #metoo

November 8, 2017 , disruption

Stii momentul ala – frecvent, in munca intr-o agentie de publicitate – cand iesi dintr-o discutie si unul crede ca a fost despre bugetul de evenimente, altul despre tendinte in comportamentul de consum FMCG in randul populatiei bancarizate? Daca ati urmarit discutiile din jurul miscarii #metoo, sigur ati remarcat o zona sensibila a comentariilor, unde se dezbatea ce anume se califica drept hartuire sexuala. Fluieraturile pe strada sunt o forma de agresiune sau niste intentii de complimente prost livrate (ca un text de flyer intr-un landing page, sa zicem)?

Noi, care prin natura meseriei noastre de entertaineri on behalf of brands trebuie sa mai fim si umoristici, ne intrebam: glumele cu tenta sexuala sunt derapaje care trebuie imediat condamnate sau pot fi permise, in anumite circumstante, in anumite medii… sau, pe stil nou, “bule”? Si daca da, in care?

Pe cat de delicata dezbaterea, pe atat de putin cercetata. Am gasit, totusi, un punct de plecare intr-un studiu recent al YouGov UK, care a testat perceptia britanicilor asupra unor actiuni (12 forme diferite de agresiune) care pot fi incadrate drept hartuire.

Interesant e faptul ca intrebarile au surprins diferente de perceptii in functie de diferite grupe de varsta si de categorii de sexe.

Studiul complet, sursa si graficele, aici.

Cu doua concluzii ramanem, in urma sondajului:
A. cea mai mare diferenta de perceptie intre segmentele de varsta e vizibila in dreptul actiunii de a fluiera dupa o femeie, si

B. a te uita la sanii acesteia e actiunea care a generat cea mai mare diferenta de perceptie intre sexe.

Enjoy science with Friends\TBWA!