Facebook, Libra și Calibra

July 16, 2019 , disruption

Probabil ai auzit la radio, la TV, în publicațiile online sau chiar pe Facebook despre noul proiect Libra coin. Dacă nu, bun venit în 2019, anul în care tehnologia și inovația continuă să digitalizeze pilonii de bază ai economiei așa cum o știm noi.

Începând cu luna mai, Facebook a anunțat în mod oficial faptul că își propune să creeze în cadrul platformei de social media un sistem propriu de payment. Bazat pe o monedă virtuală proprie, a cărei valoare va fi controlată (spre deosebire de criptomonede precum Bitcoin sau Ethereum). Dar să le luăm pe rând.

Plătești prin Facebook

Oricine o să-și propună să folosească această nouă modalitate de tranzacționare prin intermediul platformei Facebook va trebui să-și facă un e-wallet. Un portofel virtual, în care poți depune bani. Fiind e-wallet, fiecare tranzacție este criptată în sistemul de blockchain, deci elementul “siguranță” apare și el în acest context. Portofelul virtual o să se numească Calibra și oricine va putea să își creeze unul pe baza actului de identitate. Prin Calibra vei putea transfera bani către colegul de birou ce ți-a plătit meniul zilei. Pentru asta poți folosi aplicații precum WhatsApp sau Messenger, atât de simplu.

Cineva, undeva: Ar trebui să ne facem griji că Facebook va avea acces și la datele noastre financiare, pe lângă cantitatea uriașă de informație pe care deja o deține despre noi?

Păăăi, nu. Așa cum probabil am scris mai sus, tranzacțiile din cadrul sistemului de plăți vor fi criptate. Practic nici Facebook, nici altcineva nu va putea asocia profilul tău personal de Facebook cu tranzacția ce tocmai ai realizat-o pentru cafeaua de la Origo.

Ce este Libra?

Calibra este doar aplicația pe care noi toți o vom recunoaște ca fiind portofelul online. Deci latura “vizibilă”, să-i spunem așa. Libra însă este asociația ce pune la dispoziție resursele companiilor membre pentru a putea crea acest nou ecosistem de plăți. În cadrul acestei asociații non-profit găsim parteneri precum Visa, MasterCard, PayU, PayPal, Stripe, Uber, eBay, Facebook, Vodafone, Spotify, Kiva și mulți alții. Da, e un proiect mare. 

Altcineva, altundeva: Moneda asta nouă e tot un fel de criptomonedă la fel ca Bitcoin?

Deși face parte tot din categoria monedelor virtuale, Libra coin-ul este o monedă centralizată, deci stabilă. Bitcoin-ul sau alte criptomonede fiind însă instabile, fără a avea un consorțiu ce garantează stabilitatea monedei. Practic companiile din cadrul asociației Libra vor asigura stabilitatea monedei prin metoda tradițională de rezervă a banilor reali, egală cu valoarea monedelor virtuale emise în cadrul sistemului virtual de payment. Dacă te întrebi cum poți face parte și tu din acestă asociație, răspunsul e simplu: două zeci de milioane de euro. Acest consorțiu își propune să adune până la 100 de membri până în 2020. 

Către ce ne îndreptăm cu toată digitalizarea asta?

Altcineva, altundeva: De ce aș vrea să fac parte din asociația asta de companii?

Pentru că în momentul de față asistăm la un proces de digitalizare a sistemului financiar. Ce zici, vrei să fii membru fondator? Prin prisma acestei noi monede centralizate, vom putea asista la dezvoltarea unui ecosistem complet de tranzacționare. Bazat pe o singură monedă, funcțional worldwide și cu un consorțiu stabil de corporații ce asigură funcționalitatea sistemului. Nu sună chiar atât de rău să avem aceeași monedă worldwide, nu-i așa? Nici faptul că nu o putem uita pe scaunul din aeroport nu sună rău. Iar de viteza de transfer instant cu care putem tranzacționa, ce să mai zicem? 

Suntem curioși să vedem cum vor reacționa guvernele și băncile la această nouă schimbare pe care o aduce Libra. Probabil, la fel ca în cazul Bitcoin, vor încerca să-și păstreze controlul față de fluxul monetar global în cadrul sistemului lor pe care a funcționat civilizația secole la rând. Tot ce știm momentan este faptul că guvernul Statelor Unite a cerut “o pauză” de la acest proiect, pentru a putea evalua contextul actual și schimbările pe care le poate aduce acesta. Îți lăsăm aici link către articol dacă ești curios.

Ce zici, sună interesant cum evoluează lumea în care trăim? Fă un exercițiu de imaginație în comentarii. Suntem la fel de curioși ca tine unde ar putea duce toată treaba asta.