Tu cu cine faci
shrinking?

December 7, 2017 , disruption

In psihologie exista conceptul conform caruia personalitatea oricarui om este polivalenta. Freud a zis asta prin 1923 si a structurat dezvoltarea noastra pe trei segmente: id, ego si super-ego. Noi le-am citit, le-am disecat si ne-am gandit sa le corelam cu scene din filmele noastre preferate.

De ce? Pentru ca psihologia este grea, insa necesara iar noi, cand vorbim on behalf of brands, trebuie sa stim macar cateva concepte de baza care pot da nastere acelor AHA insights.

Id-ul

Freud zicea ca id-ul este partea primitiva a instinctelor noastre sexuale, animalice, agresive. Ne nastem cu el si contine Erosul (instinctul sexual) si Thanatosul (instinctul agresiv de moarte). Ca sa intelegeti mai bine, comportamentul Lisei din Girl Interrupted surprinde bine momentele de tensiune eliberata deliberat.

.

In lumea reala, ne controlam bine impulsurile irationale pentru ca suntem constienti de normele sociale. Noi spunem ca id-ul este cel mai bun lucru care ni se poate intampla pentru ca reprezinta fundatia pe care shape-uim mai departe propria noastra interpretare a vietii, cea mai pura stare in care existam la nastere. Sa ne bucuram de ea, zic!

Ego-ul

Ego-ul sau „Eu” este a doua etapa de dezvoltare, in care id-ul nostru este influentat si modificat de lumea exterioara. Noi operam in functie de principiile realitatii si, daca avem noroc, ne dezvoltam intr-un mediu sanatos, cu principii puternice si sanatoase. Acesta este punctul in care publicitatea joaca un rol important, cultural, de construire a unor opinii, comunitati, grupuri de oameni care impartasesc aceleasi pasiuni si pe care ii ajutam sa isi defineasca o imagine mai clara asupra acelor pasiuni.

Constanta cautare de mai bine, de frumos, de actiune ne determina sa ne setam teluri, sa ne formam opinii si intr-un final sa alegem ce e mai bine pentru noi.

Ego-ului cauta placere, insa pentru a o gasi cautam strategii realiste de manifestare, acei pivoti solizi ai mediului in care traim. Dar si atunci cand nu ne atingem telurile, dezamagirea isi face loc in mintea noastra si bum! Suferim. Ca-n dragoste.

#yougottagetlosttofindyourself

Super Ego-ul

Pentru ca are rolul de a controla impulsurile animalice ale id-ului. Si uneori, chiar daca iti vine sa tipi la seful tau, nu o faci pentru ca asa e corect si civilizat. Intr-un fel, super ego-ul ne salveaza de la canibalism, insa pe de alta parte, punem asupra noastra presiunea exterioara.

Bineinteles, cele de mai sus sunt straturi ale inconstientului, insa ne bazam pe ele atunci cand reactionam. Cand a fost ultima data cand ai vrut sa faci ceva nebun si nu o facut-o pentru ca ai simtit ca: vei fi judecat de societate, mama ta nu o sa fie de acord sau iubita o sa fie geloasa?

Noua ne-a facut mintea mai clara si sufletul mai cald articolul asta: https://www.simplypsychology.org/psyche.html