Este Web 3.0
aici?

November 16, 2017 , disruption

Unii ii spun web 2.0, altii net, altii digital, unii online, iar cei pe care tehnologia i-a sarit se rezuma la calculator. In ’91 aparea HTTP-ul, in ’97 deja ajungeam la 5.4 PB (petabytes) trafic lunar si 15 ani mai tarziu la 27, 483 PB lunar. Astazi, vorbim despre un Internet millennial, Web 3.0 sau pur si simplu o evolutie care pare din ce in ce mai greu de controlat si in fata careia nu ne putem opune.

Unii spun ca daca jumatate din datele stocate in anii astia ar fi puse pe dvd-uri si aliniate unul langa altul, am avea o rampa de lansare pe luna.  Anyway, dvd-uri nu mai folosim, deci pe luna nu ajungem prea curand. Astazi, si norisorii sunt mai pufosi, drept dovada ca ne stocam datele in ei si ne bagam picioarele, la propriu, in parasute supersonice care incetinesc navele spatiale menite sa ajunga pe Marte prin 2020.

Nu a inceput inca, dar nici departe nu e. Cand o sa vina, nici noi nu stim. Sau Web 3.0 e deja aici? De cand lumea si pamantul, traim in frame-uri si ne punem bariere, inventam calendare, religii, joburi, hobby-uri.  On top of that, traim 24/7 pe net, o cutie virtuala in care in sfarsit incapem toti, cu mic cu mare.

De prin 2004 oamenii s-au prins ca dvd-urile vor deveni, intr-o zi, un material hipstaresc de colectionat si cam atat, asa ca au inceput sa vada netul ca pe un mediu de exploatat. S-a nascut Firefox prin 2008 a venit si Chrome, asa ca oamenii i-au zis web 2.0.

Dar ce ne facem cu cei care au prezis ca web 3.0 o sa ne manance de vii si ca un sistem inteligent iti va planifica vacanta in cateva secunde? John Markoff face parte din grupul de vizionari care prin 2006 ne avertizau cu privire la ceea ce se numeste Semantic Web sau a treia generatie a netului care va revolutiona felul in care consumam informatie. Tot prin 2006, Oren Etzioni spunea ca inteligenta artificiala va sti ca “perfect” e on top of “binisor”. Well, Life 3.0 is around the corner, iar “ce ne facem cu A.I. -ul asta?” devine o intrebare din ce in ce mai… existentiala. Scary, nu?

Acum, uitandu-ne la avantul tehnologic in care ne aflam, nu merita sa ne punem justa intrebare: Is Web 3.0 here? 

Info misto despre evolutia netului aici: http://www.evolutionoftheweb.com/#/evolution/day

Poza de aici, care vine la pachet si cu recomandarea filmului, pentru cei ce nu l-au vazut.